Πώς να Ξεκινήσετε το Σκάκι: Οδηγός για Αρχάριους

Πήρατε την απόφασή σας να ασχοληθείτε πιο ενεργά με το σκάκι. Θέλετε να μάθετε τα πάντα, αλλά δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε. Σίγουρα θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι το καθετί απαιτεί ένα σχέδιο. Με άλλα λόγια, δεν ξεκινάτε χωρίς να έχετε πρώτα κάνει την έρευνά σας σε σχέση με τις βασικές αρχές και τους κανονισμούς για το σκάκι.

Ας δούμε παρακάτω τι πρέπει να περιλαμβάνει ένας οδηγός για αρχάριους, έτσι ώστε να διευκολυνθείτε κατά πολύ όταν ξεκινήσετε να μαθαίνετε το παιχνίδι. Με την κατάλληλη καθοδήγηση, με μεθοδικότητα και με σωστή οργάνωση, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε τα πάντα γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πρώτα από καθετί άλλο, θα πρέπει να διαβάσετε τους κανόνες του σκακιού και να τους αποστηθίσετε. Δεν εννοούμε στείρα αποστήθιση, αλλά κατανόηση και βαθιά γνώση. Χωρίς τη γνώση αυτών των βασικών κανόνων, δεν θα είστε σε θέση να προχωρήσετε.

Αφού έχετε μάθει τους κανόνες και τους έχετε κάνει κτήμα σας, είναι ώρα να τους εξασκήσετε. Φυσικά και δεν είναι φρόνιμο να ξεκινήσετε να παίζετε με έμπειρους σκακιστές. Κάτι τέτοιο θα σας αποθάρρυνε και θα σας έβγαζε εκτός στόχου. Όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε παιχνίδια προετοιμασίας ή εξάσκησης.

Αμέσως επόμενο βήμα είναι η μελέτη παιχνιδιών σκακιού. Ευτυχώς, υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παιχνίδια σε βίντεο. Τα περισσότερα βρίσκονται δημοσιευμένα σε σελίδες όπως το YouTube. Επομένως, έχετε ελεύθερη πρόσβαση στο υλικό. Αυτό το υλικό θα σας κατευθύνει ανάλογα και θα σας κάνει να αποκτήσετε πιο βαθιά γνώση σε σχέση με το σκάκι.

Εκτός από όλα όσα έχουν αναφερθεί πιο πάνω, μπορείτε να διαβάσετε άρθρα που αναλύουν τον τρόπο παιχνιδιού στο σκάκι. Υπάρχουν αναλύσεις για στρατηγικές και για διαφορετικά σημεία του παιχνιδιού. Μέσα από την ανάγνωση τέτοιων άρθρων, θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και θα αποκτήσετε έμμεση εμπειρία.

Τέλος, ήρθε η ώρα για άμεση εμπειρία. Αυτή θα την αποκτήσετε με τον καιρό, αλλά θα πρέπει να πασχίσετε για να κερδίσετε γνώσεις. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για εσάς. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε μέρος σε διαγωνισμούς με αρχάριους ή ακόμη και με περισσότερο έμπειρους σκακιστές. Επίσης, μπορείτε να εγγραφείτε σε τουρνουά που διοργανώνονται στο διαδίκτυο.

Άλλες λύσεις αποτελούν τα μαθήματα με ειδικούς καθηγητές σκακιού, οι οποίοι θα αναλάβουν να σας μάθουν τα πάντα και να σας καθοδηγήσουν μέσα από έναν συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής. Επιπρόσθετα, οι λέσχες σκακιού διοργανώνουν σεμινάρια, ημερίδες και επιμορφωτικές ομιλίες στον τομέα του σκακιού.

Ύστερα από όλα αυτά τα βήματα, θα νιώσετε αρκετά έτοιμοι για να ξεκινήσετε την ενασχόλησή σας με το σκάκι πιο θερμά. Σταδιακά, θα αισθανθείτε γεμάτοι αυτοπεποίθηση και θα ξεκινήσετε να ερμηνεύετε τις κινήσεις του αντιπάλου χωρίς κανέναν δισταγμό. Κανείς δε γεννήθηκε σκακιστής. Αυτή είναι μία ενασχόληση, η οποία απαιτεί από εσάς συνεχή μελέτη, απόλυτη αυτοσυγκέντρωση και δημιουργικότητα. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν θα πρέπει να αφιερώσετε ορισμένο χρόνο στην εκμάθηση των βασικών στοιχείων, προτού αρχίσετε να ασχολείστε ενεργά με το σκάκι. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να μάθει, πριν εφαρμόσετε αυτές τις γνώσεις στο παιχνίδι σας με επιτυχία.