Μάθετε Πώς να Παίζετε Σκάκι Σε Λίγα Λεπτά

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι γνωρίζει τον τρόπο εκμάθησης σκακιού μέσα σε λίγα λεπτά, σε λίγες ημέρες ή ακόμη και σε λίγες εβδομάδες. Κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, συγκέντρωση και μεγάλη προσπάθεια. Αυτή είναι και η μαγεία του σκακιού, δηλαδή η θυσία της ευκολίας και της γρήγορης ανταπόκρισης με αποτέλεσμα τη βαθιά γνώση και την αδρεναλίνη που προσφέρει το σκάκι σε μία και μόνο παρτίδα.

Όμως, μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί κανείς να κατανοήσει τα βασικά σε σχέση με το σκάκι. Για να ξεκινήσουμε από το στήσιμο επάνω στην σκακιέρα, δηλαδή στο ταμπλό με τα λευκά και μαύρα τετράγωνα. Κάθε παίχτης ξεκινά να στήνει σε αντικριστές μεριές και χρησιμοποιεί δύο σειρές από τετράγωνα. Στην μπροστινή σειρά τοποθετεί τα πιόνια. Στην πίσω σειρά ξεκινά με τους δύο πύργους στις γωνίες. Ακολουθούν προς τα μέσα τα δύο άλογα και έπειτα οι δύο αξιωματικοί. Στο κέντρο θα τοποθετηθούν ο βασιλιάς και η βασίλισσα, με την τελευταία να λαμβάνει το τετράγωνο του χρώματός της.

Ο βασιλιάς θα περίμενε κανείς ότι είναι πολύ ισχυρός, αλλά στην κίνησή του κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντιθέτως, κινείται μονάχα σε ένα τετράγωνο γύρω από το δικό του. Λόγω της αδυναμίας του να προστατευθεί και να αντικρούσει τις επιθέσεις, είναι λογικό που όλα τα υπόλοιπα πιόνια τον προστατεύουν με κάθε τρόπο. Η βασίλισσα από την άλλη πλευρά είναι αρκετά ισχυρή. Κινείται όπως θέλει, δηλαδή μπρος ή πίσω, ευθεία ή διαγώνια.

Ο πύργος κινείται μονάχα στην ευθεία, αλλά αποτελεί σημαντικό πιόνι. Ο αξιωματικός κινείται μονάχα διαγώνια, δηλαδή το εντελώς αντίθετο σε σχέση με τον πύργο. Τα άλογα τώρα ή οι ίπποι έχουν μια ξεχωριστή κίνηση, η οποία θυμίζει το κεφαλαίο αγγλικό γράμμα L. Δηλαδή, μπορούν να κινηθούν σε ευθεία για δύο θέσεις και μετά να στρίψουν προς μία κατεύθυνση για μία ακόμη θέση.

Τέλος, τα πιόνια είναι οι στρατιώτες στη μάχη. Μπορούν να κινηθούν στην ευθεία. Στην αρχή έχουν επιλογή μίας ή δύο θέσεων στην κίνηση, ενώ κατά τη διάρκεια της παρτίδας περιορίζονται σε μία θέση. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί στην κίνηση του κάθε πιονιού είναι το ότι όταν χτυπούν έναν αντίπαλο αλλάζουν τον τρόπο που κινούνται. Πιο συγκεκριμένα, χτυπούν ένα άλλο κομμάτι της σκακιέρας διαγώνια.

Ο τελικός σκοπός του παιχνιδιού είναι να χτυπηθεί ο βασιλιάς της αντίπαλης ομάδας. Με βάση τους κανόνες και την ιδιαίτερη κίνηση του κάθε κομματιού, η σκακιέρα κάθε φορά αλλάζει μορφή. Τα πιόνια συχνά θυσιάζονται, ενώ τα ισχυρότερα κομμάτια επάνω στην σκακιέρα προστατεύουν πάση θυσία τον βασιλιά. Όταν εκείνος εκτεθεί και γίνει έρμαιο και βορά στις ορέξεις του αντιπάλου, τότε το παιχνίδι έχει ήδη τελειώσει.

Το σκάκι αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό μιας μάχης σε περασμένη εποχή. Όπως πάντα, οι στρατιώτες είναι παραταγμένοι εμπρός και αποτελούν την αναλώσιμη ύλη για τον κάθε στρατό. Μόλις αυτοί φύγουν από τη μέση, αναλαμβάνουν δράση οι πιο ισχυροί παίχτες. Ο πύργος, ο αξιωματικός, το άλογο και η βασίλισσα προστατεύουν το βασιλιά. Είναι ένα παιχνίδι με ανατροπές, που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση και εφευρετικότητα, προνοητικό μυαλό και ευστροφία, δίνοντας τη νίκη στον καλύτερο!