Επενδύοντας σε Μία Πράσινη Οικονομία

Έχει γίνει σχεδόν κλισέ η αναφορά σε μία πράσινη οικονομία, η οποία αποτελεί το μέλλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούν ακριβώς τι σημαίνει ο όρος πράσινη οικονομία. Πρόκειται για μια οικονομία βασισμένη στο περιβάλλον και χτισμένη γύρω από τον απόλυτο σεβασμό προς τον πλανήτη. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αλλαγή της νοοτροπίας του καθενός από εμάς ξεχωριστά, αλλά και η αλλαγή των πολιτικών της κάθε χώρας. Μονάχα με αυτό τον τρόπο η πράσινη οικονομία θα ενισχυθεί και θα επιφέρει τεράστια άλματα προόδου, φιλικά προς το περιβάλλον (creditos en efectivo).

Με την προσοχή στραμμένη στο περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μονόδρομο. Δεν μπορεί να υφίσταται μορφή ενέργειας που να βλάπτει το πλανήτη. Ο ήλιος, το νερό και ο αέρας, όπως και το φυσικό αέριο, πρόκειται για πόρους που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ανθρωπότητας για ενέργεια με τον καλύτερο τρόπο.

Επιπλέον, οι εκπομπές άνθρακα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν στα επόμενα χρόνια και οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών έχουν συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα αυτή. Ταυτόχρονα, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιφέρει βιβλικές καταστροφές στο περιβάλλον κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά. Το λιώσιμο των πάγων δεν είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα, κάθε κράτος έχει την υποχρέωση να ενισχύσει τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας πράσινης οικονομίας. Μιας οικονομίας που να στηρίζεται στις αρχές της οικολογίας και να μην έχει σχέση με την καταστροφική αντιμετώπιση του ανθρώπου προς το περιβάλλον. Όλες αυτές οι πρακτικές που ίσχυαν στο παρελθόν πρέπει να αλλάξουν άμεσα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

Η πράσινη οικονομία δεν στερείται σε τίποτε τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Αντιθέτως, βασίζεται σε όλα όσα έχουν δημιουργηθεί με σωστό τρόπο και βελτιώνει όσα έχουν στηριχθεί σε λάθος πρακτικές. Πρόκειται για την συνένωση των αντιθέσεων, με κοινό γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Πλέον στο βωμό της ανάπτυξης δε θυσιάζονται δάση και δεν αφανίζονται ολόκληρα είδη της χλωρίδας ή της πανίδας του πλανήτη. Δεν πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς ο άνθρωπος κινδυνεύει να αφανίσει ολόκληρο τον κόσμο με τις λανθασμένες πρακτικές που ακολουθούσε ως τώρα.

Υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες ανάπτυξης, στα πλαίσια μιας πράσινης οικονομίας. Σίγουρα αποτελεί την εκκίνηση αρκετών νέων επαγγελμάτων, ενώ η αλλαγή στη δομή της κοινωνίας σαφώς και είναι ιδιαίτερα ελκυστική ως προς τις οικονομικές ευκαιρίες που ανοίγονται. Αντί λοιπόν να πολεμά κάποιος την αλλαγή αυτή που συμβαίνει σε καθημερινό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, θα πρέπει να την αγκαλιάσει και να εναρμονιστεί με τις αρχές που την διέπουν. Με αυτό τον τρόπο, οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ ταυτόχρονα προωθούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον αντιμετώπιση της κοινωνίας (ahorrar dinero).

Ενημερωθείτε για τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινότητά σας και μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Πολλοί δήμοι έχουν υιοθετήσει πράσινες πρακτικές, όπως η κομποστοποίηση αλλά και η καθολική ανακύκλωση. Γίνετε κι εσείς μέρος της αλλαγής και μη μένετε πίσω, ενώ μπορείτε να μετέχετε σε κάτι σπουδαίο που θα αποκαταστήσει τη χαμένη ισορροπία του περιβάλλοντος, με οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη!