Διεισδύοντας στον Μαγευτικό Κόσμο των Σκακιστικών Προβλημάτων

Στο σκάκι ο κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι η εξολόθρευση του στρατού του αντιπάλου, μέχρι να χτυπηθεί ο βασιλιάς και να κερδηθεί η παρτίδα. Ωστόσο, πέρα από αυτό τον κύριο στόχο υπάρχουν κι άλλοι που διαμορφώνονται ανάλογα με την έμπνευση ειδικών επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα σκακιστικά προβλήματα ή αλλιώς στις σκακιστικές συνθέσεις. Εδώ πρόκειται για καλλιτεχνικό σκάκι, καθώς διαφοροποιείται από το συμβατικό σκάκι.

Τι σημαίνει όμως ένα σκακιστικό πρόβλημα; Στην ουσία, πρόκειται για έναν γρίφο που δημιουργείται από τον εμπνευστή του με σκοπό να λυθεί από διάφορους λύτες. Είναι μία σύνθεση, καθώς δεν αντικατοπτρίζει μία πραγματική παρτίδα σκάκι. Αποτυπώνεται ένα στιγμιότυπο, με διάφορους πεσσούς επάνω στην σκακιέρα. Με βάση τη θέση τους στην σκακιέρα, διατυπώνονται οι κανόνες για την επίλυση του γρίφου.

Για παράδειγμα, για την επιτυχή επίλυση ενός σκακιστικού προβλήματος θα πρέπει μέσα σε δύο ή τρεις κινήσεις τα λευκά να κάνουν ρουά ματ στα μαύρα. Αυτός είναι ένας κανόνας που ισχύει επιπρόσθετα στους κανόνες που όλοι γνωρίζουμε για το σκάκι. Αν τηρηθούν όλοι οι κανόνες και πράγματι τα λευκά καταφέρουν να κάνουν ρουά ματ μέσα στις συγκεκριμένες δύο ή τρεις κινήσεις, τότε το σκακιστικό πρόβλημα έχει επιλυθεί. Αν όχι, τότε ο λύτης θα πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές του ή κάποιος άλλος λύτης να δοκιμάσει.

Στα σκακιστικά προβλήματα το κλειδί είναι μοναδικό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές ως προς την επίλυση του γρίφου. Αντιθέτως, θα πρέπει να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιτυχία αποκλείεται. Η αισθητική αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη δημιουργία τέτοιων σκακιστικών προβλημάτων και αυτός είναι ο λόγος που αναφέρονται στο καλλιτεχνικό σκάκι.

Δεν πρέπει να μπερδεύει κανείς τα σκακιστικά προβλήματα με τους διάφορους γρίφους, οι οποίοι δημοσιεύονται κατά καιρούς και ζητούν την ανεύρεση της βέλτιστης αλληλουχίας κινήσεων στο σκάκι. Αυτοί όπως γίνεται εύκολα κατανοητό δεν είναι μοναδικοί, από την άποψη ότι υπάρχουν διαφορετικές λύσεις και οι λύτες θα πρέπει να σκεφτούν την καλύτερη από όλες.

Διεξάγονται συχνά διαγωνισμοί, οι οποίοι βραβεύουν τα καλύτερα σκακιστικά προβλήματα. Φυσικά και υπάρχουν ορισμένα κριτήρια, τα οποία πρέπει αυτά τα προβλήματα να τηρούν ώστε να βραβευθούν. Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι βραβεύονται τόσο οι λύτες, όσο και οι συνθέτες αυτών των προβλημάτων. Η ομορφιά εξάλλου βρίσκεται και στις δύο περιπτώσεις. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται κάποιο από αυτά τα στάδια σε μία σκακιστική σύνθεση.

Αν επιθυμεί κανείς να εντρυφήσει στα σκακιστικά προβλήματα, θα πρέπει να ξεκινήσει σιγά σιγά. Υπάρχουν εγχειρίδια που συμβουλεύουν τους αρχάριους, ως προς τα σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουν αρχικά. Καθώς η εμπειρία μεγαλώνει, αντίστοιχα ο παίχτης ή καλύτερα ο επίδοξος λύτης θα είναι σε θέση να συμβαδίσει με όλους τους κανόνες και να προχωρήσει στην επίλυση τέτοιων συνθέσεων.

Πρόκειται πραγματικά για μια μαγευτική ενασχόληση, η οποία κάνει πολλούς να αλλάξουν ρότα και να ασχοληθούν με το καλλιτεχνικό σκάκι αντί για το συμβατικό. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εξειδικευμένες συνθέσεις, που ακονίζουν το μυαλό και ταυτόχρονα προκαλούν τον κάθε παίχτη να ξεπεράσει τα όριά του.